Kim

Leestijd 4 minuten 

Welke Geurfamilies zijn er?

Geurfamilies zijn ontwikkeld om verschillende soorten geuren te categoriseren en begrijpen. Deze families, zoals amber, houtachtig, bloemig en fris, bieden een gestructureerde aanpak om diverse geurprofielen te herkennen.

Elke geurfamilie heeft zijn eigen unieke kenmerken en ingrediënten die de essentie van die categorie weerspiegelen. Bovendien bevat elke geurfamilie ook weer subfamilies die nog meer diepgang en nuance toevoegen aan het geurspectrum.

In deze blog bespreken we de vier grote geurfamilies, verkennen we hun kenmerken en ingrediënten, en identificeren we subfamilies binnen elk genre. 

Fragrance Wheel

Het Geurwiel

The Fragrance wheel - Michael Edwards

Michael Edwards' geurwiel, ook wel bekend als het "Fragrance Wheel," is een van de meest gangbare en veelgebruikte manieren om geuren te categoriseren.

Het geurwiel biedt een gestructureerde benadering voor het begrijpen en categoriseren van geuren. Het benadrukt vier hoofdgeurfamilies die de essentie van diverse geuren vastleggen: Hout, Bloem, Amber en Fris.

Elke geurenfamilie heeft ook onderliggende subfamilies met subtiele verschillen en nuances, waardoor een rijk palet aan geuren ontstaat.

Geurfamilie Amber

De Geurfamilie Amber (Oriëntaals)

Warm, Sensueel en Bedwelmend 

De geurfamilie Amber, ook wel Oriëntaals genoemd, omhult de zintuigen met warme, sensuele tonen en een bedwelmende allure. Deze geuren worden vaak gekenmerkt door een rijke, exotische samenstelling van harsen, zoete noten en kruidige accenten.

Veel voorkomende ingrediënten in Amber zijn amberhars, vanille, patchouli en houtachtige nuances.

Amber subfamilies

Bloemig Amber: Bloemig Amber betovert met een harmonieuze fusie van weelderige bloemige tonen en de warme, sensuele rijkdom van amber. Deze subfamilie biedt een delicaat evenwicht tussen de frisheid van bloemen en de diepte van amberhars, waardoor een verfijnde en betoverende geur ontstaat.

Zacht Amber: Zacht Amber omhult de zintuigen met een tedere omhelzing van bloemige noten vermengd met de zachte warmte van amber. Deze subfamilie straalt een subtiele, elegante zachtheid uit, waarbij de amberhars een fluwelen achtergrond creëert voor de bloemige elementen.

De geurfamilie Amber neemt ons mee op een reis van exotische verleiding, waar de harmonie van warme harsen en sensuele tonen een onweerstaanbare en langdurige indruk achterlaat.

Geurfamilie Hout

De Geurfamilie Houtachtig

Robuust, Aards en Weelderig

De geurfamilie Houtachtig is warm, weelderig en heeft een prachtige diepgaande geur. Met aardse volle noten en karakteristieke geuren.

Veel voorkomende houtsoorten zijn cederhout, sandelhout, palo santo, patchouli of vetiver. Aangevuld met karakteristieke geuren zoals leer, tabak en specerijen.

Houtachtige subfamilies

Droog Hout: Droog Hout heef smeuïge en rokerige tinten. Aangevuld met karakteristieke geuren zoals leer, specerijen, tabak en alcohol. Een geur waar de diepe, droge houtnoten samenkomen met de bedwelmende warmte van harsen. 

Bemost Hout: Bemost Hout voert ons naar de schaduwrijke bossen, met tonen die doen denken aan vochtige aarde en fris mos. De aardse kwaliteit vermengt zich met houtachtige noten, waardoor een geur ontstaat die zowel verkwikkend als mysterieus is.

Houtachtig Amber: Houtachtig Amber combineert de robuuste en aardse tonen van hout met de diepte en warmte van amberhars. Een geur die zowel aards als verleidelijk is, met een rijke en complexe compositie.

De geurfamilie Houtachtig, met zijn subfamilies Droog Hout en Bemost Hout, creëert een geur ervaring die de kracht en pracht van de natuur weerspiegelt.

Geurfamilie Bloemig

De Geurfamilie Bloemig

Zacht, Betoverend en Verfijnd

De geurfamilie bloemig is een van de meest voorkomende families en wordt in veel geuren gebruikt. Deze geur doet vaak denken aan vers gesneden bloemen en heeft een zachte, dromerige en vriendelijke geur.

Er zijn een hele hoop bloemsoorten die worden gebruikt, veel voorkomende zijn, rozen, hyacint, jasmijn, bloesem en de gardenia.

Bloemig subfamilies

Zacht Bloemig: Zacht Bloemig omhult de zintuigen met een tedere omhelzing van delicate bloemige tonen. Deze subfamilie straalt een subtiele, elegante zachtheid uit, waarbij de bloemige noten een fluwelen achtergrond creëren.

Fruit Bloemig: Fruit Bloemig betovert met een speelse combinatie van bloemige tonen en fruitige accenten. De zoete aroma's vermengen zich harmonieus, waardoor een levendige en verfrissende geur ontstaat.

Oriëntaals bloemig: Een verleidelijke combinatie: ook wel Florientaals genoemd. Deze subfamilie is een betoverende combinatie van bloemige tonen die harmonieus samensmelten met de zoete harsen en specerijen.

De geurfamilie Bloemig, met zijn subfamilies Zacht Bloemig en Fruit Bloemig, maakt een betoverend samenspel van geuren die de natuurlijke schoonheid van bloemen vieren. 

Geurfamilie Fris

De Geurfamilie Fris

Verfrissend, Levendig en Energiek

De geurfamilie fris bestaat uit frisse, schone, helderen en kruidige geuren. Deze familie heeft een lieveling, en dit zijn de Citrus soorten, deze spelen een hoofdrol in deze groep.

Veelvoorkomende ingrediënten in Fris zijn bergamot, citroen, munt en groene noten.

Fris subfamilies

Groen Fris: Groen Fris brengt de vitaliteit van de natuur tot leven, met tonen die doen denken aan vers gemaaid gras en kruidachtige nuances. Deze subfamilie wekt een gevoel van frisheid en vernieuwing op.

Water Fris: Water Fris omarmt de zintuigen met een verkoelende en kalmerende bries, waarbij waterige tonen samensmelten met heldere citrusnoten. De geur roept de verkwikkende sensatie op van een koele waterbron.

Citrus Fris: Citrus Fris betovert met een explosie van zonovergoten citrusnoten. De levendige en stimulerende tonen creëren een verfrissende geurervaring die doet denken aan zomerse dagen en sprankelende zonnestralen.

De geurfamilie Fris, met zijn subfamilies Groen Fris, Water Fris en Citrus Fris, nodigt uit tot een geurige reis van energie en levendigheid.

Zijn dit alle geurfamilies?

Ondanks dat Michael Edwards' "Fragrance Wheel" een veelgebruikt en invloedrijk classificatiesysteem voor geurfamilies is, is dit niet de enige manier om geuren te categoriseren.

De Osmothèque, een instelling gewijd aan het behoud van parfums, hanteert bijvoorbeeld maar liefst 7 geurenfamilies, waaronder "Fougère," "Chypre," en leder die elk een uniek spectrum van geuren vertegenwoordigen.

De wereld van geuren is continu in ontwikkeling, en nieuwe trends en noten worden voortdurend ontdekt en geïntroduceerd. 

Zo werd in 1992 voor Angel by Thierry Mugler de Gourmand geurfamilie in het leven geroepen. Met zijn unieke combinatie van vanille, karamel en chocolade, was Angel pionier in deze heerlijke categorie, die sindsdien vele parfums heeft geïnspireerd en beïnvloed.

Geurfamilie Osmothèque.webp__PID:f034efd1-1b32-4e1b-93ba-d70d5ef68265

Meer Blogs

Waxmelts Pomona en Ginger.jpeg__PID:4679a138-6fe9-45ee-99ea-bc2e3057f122

Alles wat je wilt weten over Waxmelts!

Leer alles over deze geurige toevoegingen voor je huis. Van de verschillende soorten was, het kiezen van de beste waxmelts en hoe je het meeste uit je melts haalt!

Lees verder
Geurnoten Blog.webp__PID:3d521fa1-09ab-420f-861a-f8bc9f372f59

De Wereld van Geurnoten

Ontdek hoe geuren worden opgebouwd! Geuren hebben drie lagen: de snelle en lichte topnoten, de zachtere hartnoten die wat langer blijven, en de stevige basisnoten die het langst blijven hangen. 

Lees verder
Sojabonen Groen.webp__PID:fec65970-4cab-46ce-8a30-5e04a50db691

Waarom is Sojawas een Duurzame Keuze?

Van de hernieuwbare en zelfvoorzienende teelt tot de schonere en langere verbanding. Ontdek waarom sojawas een populaire keuze is als duurzaam alternatief op traditionele wassen.

Lees verder
Waxmelts Pomona en Ginger.jpeg__PID:4679a138-6fe9-45ee-99ea-bc2e3057f122

Alles wat je wilt weten over Waxmelts!

Leer alles over deze geurige toevoegingen voor je huis. Van de verschillende soorten was die gebruikt worden tot het kiezen van de allerbeste waxmelts.

Lees verder
Peptiden.webp__PID:323f1751-08a7-48d1-a097-614c79c7cef6

Wat is Leucidal? 

Leer alles over het natuurlijke conserveringsmiddel Leucidal, een breed spectrum conserveermiddel afgeleid van natuurlijke fermentatieprocessen. 🌿

Lees verder
Sojabonen Groen.webp__PID:fec65970-4cab-46ce-8a30-5e04a50db691

Waarom is Sojawas een Duurzame Keuze?

Van de hernieuwbare en zelfvoorzienende teelt tot de schonere en langere verbanding. Ontdek waarom sojawas een populaire keuze is!

Lees verder